12 sty 2015

Najlepsza faszerowana papryka i faszerowane bakłażany

Dziś bez wstępów, prosto do rzeczy. A rzecz też w sumie prosta, pyszna i obłędnie pachnącą. A i oczy nią nakarmisz przy okazji. W sumie za jednym zamachem prawie wszystkie zmysły załatwione, bo i po brzuszku na koniec z przyjemnością się poklepiesz. Obiecuję :) Wspaniała faszerowana papryka i bakłażany.  Cóż to była za uczta, nawet Magdy Gessler nie bałabym się zaprosić pod swój dach na te papryki i bakłażany. Wczoraj robiłam je pierwszy raz w ten sposób i coś czuję, że nie ostatni - w tym tygodniu :). 


przepis na faszerowana papryka faszerowane baklazany


Przepis na najlepszą faszerowaną paprykę i faszerowane bakłażany.  



Składniki: ( dla 2-3 osób)

na bulion: litr wody, ulubione mięso na bulion ( ja użyłam skrzydełka z kurczaka), warzywa ( marchew, seler, pietruszka, por), ziele angielskie, liść laurowy, sól.

Z podanych składników przygotuj bulion, potrzebny do podlewania kaszy. 


pozostałe: dwa bakłażany, 3-4 papryki, ok. 250 - 300 gramów kaszy ( ja użyłam jaglaną oraz amarantusa, można użyć tylko jaglanej   )  cebula biała, 2-3 ząbki czosnku, por, 3 łyżki oliwy, trochę masła,  natka pietruszki, 1/3 słoika suszonych pomidorów, kulka mozzarelli, przyprawy: sól, pieprz, opcjonalnie ok. 100 ml białego wytrawnego wina.

Bakłażany przekrój na pół, posyp solą, poczekaj aż puszczą sok. Następnie opłukaj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Wydrąż bakłażana, tak by powstały "łódeczki". Posmaruj środek łódeczek oliwą. Papryki przekrój w taki sposób, by z górnej części powstała czapeczka, usuń pestki. Posmaruj w środku i na zewnątrz czapeczki oliwą. Warzywa wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika ( ok 180-200 stopni) i piecz aż bakłażany zmiękną ( około 20 minut), a papryka miejscami się przypiecze ( papryka trochę dłużej niż bakłażany).

W czasie pieczenia się warzyw przygotuj farsz. Wymieszaj kasze i podpraż na suchej patelni. Następnie przelej zimną wodą, wrzuć do garnka i podlej bulionem ( około 500 ml). Kasze gotuj na wolnym ogniu, aż do chłonięcia się buliony. Jeżeli bedzie twarda, podlej większą ilością bulionu i dłużej pogotuj.

Na patelni rozgrzej oliwę i masło, przesmaż pokrojoną drobno cebulę ( na złoto), posiekany czosnek, posiekaną białą część pora oraz drobno pokrojony środek z bakłażanów. Gdy warzywa zmiękną możesz podlać je winem. Do ugotowanej kaszy dodaj warzywa, następnie posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojone pomidory suszone. Tu jest czas na doprawianie. Ja użyłam świeżo mielonego pieprzu, soli i majeranku. 

Warzywa wcześniej podpieczone w piekarniku faszeruj tak przygotowaną kaszą,  a następnie na każdym rozłóż plastry mozzarelli.  Papryki nakryj czapeczkami. Zapiekaj jeszcze 15 minut.






A wy lubicie takie faszerowane, zapiekane warzywa? Ja zwykle robiłam z sosem mięsnym, ale ten jest o niebo lepszy moim zdaniem.

Marta

1 komentarz:

  1. Uwielbiam faszerowaną i paprykę i bakłażana.Opornik toleruje tylko to pierwsze warzywo.Ale przepis brzmi pysznie i spróbuję!

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedzenie Zakładników Codzienności oraz za Twój komentarz